Cukrovka (Diabetes)

Cukrovka je onemocnění, které vzniká, když se v organismu člověka nevytváří v dostatečném množství inzulin, důležitý tělesný hormon sloužící k udržování stálé hladiny cukru v těle. Inzulin se tvoří ve slinivce břišní, v tzv. Langerhansových ostrůvcích a v případě jeho nedostatku dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Diabetes postihuje více než 220 milionů lidí na celém světě a ročně mu v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi podlehne na 3,4 milionu lidí.

Potrava, kterou lidé konzumují, se v těle rozkládá na jednoduchý cukr – tzv. glukózu a tu tělo využívá jako zdroj energie. Glukóza je v těle transportována krví, a aby buňky mohly glukózu z krve využít, potřebují k tomu právě hormon inzulín. Lidé, kteří trpí cukrovkou tak nemohou využívat svoji krevní glukózu.

Jaké má cukrovka příznaky a co je následně důležité dodržovat při její léčbě?

  1. Mezi hlavní příznaky cukrovky patří nadměrná žízeň, časté močení, pocit únavy a slabosti, neplánovaný váhový úbytek, zvracení, rozmazané vidění, pocity snížené citlivosti a brnění v končetinách, neobvykle silný pocit hladu, u dětí noční pomočování.
  2. Základem léčby jsou pravidelné dávky inzulinu, dieta, při které je důležité jíst 5 – 6 jídel denně a pečlivě sledovat doporučenou denní dávku cukru, doporučuje se také pravidelná fyzická aktivita.
  3. Cukrovku by měl vždy sledovat a léčit lékař, některé potravinové doplňky však mohou klasickou léčbu doplnit. Doplňky stravy se mohou užívat současně s předepsanými léky, je však důležité informovat o tom vždy předem svého ošetřujícího lékaře. Mezi potřebné vitaminy patří například vitaminy skupiny B, které pomáhají tvořit enzymy přeměňující glukózu na energii. Kyselina alfa lipoová má ochranný vliv na nervovou tkáň a silné antioxidační vlastnosti. Chrom napomáhá správnému využívání inzulinu v organismu a tím brání poklesu hladin cukru pod normální hodnoty. Extrakt ze skořice má pozitivní účinky na citlivost organismu k inzulinu a tím reguluje hladinu cukru v krvi. Borůvky či beta-karoten pomáhají v prevenci diabetického poškození očí.   Doporučuje se také zvýšená konzumace antioxidantů, které pomáhají chránit tkáně diabetiků před zvýšeným oxidačním poškozením.

Existují dva typy cukrovky:

  • Diabetes I. typu – nazývaný také jako dětský diabetes, jelikož se objevuje převážně v dětství a mladším věku. U tohoto typu se inzulín netvoří vůbec, člověk je závislý na přísunu inzulinu injekční formou.
  • Diabetes II. typu – postihuje pacienty středního a pozdního věku. Tímto typem cukrovky trpí asi 85 % lidí. Hladiny inzulinu v organismu bývají jen snížené, anebo normální, ale tělesné buňky na něj nedostatečně reagují a neodčerpávají cukr z krve, což vede ke zvýšené hladině cukru v krvi.

V České republice se cukrovka objevuje stále častěji. Během času může mít pacient trpící diabetem problémy s onemocněním srdce nebo ledvin, může také dojít k poškození nervů, ztrátě zraku a jiným závažným komplikacím.

Loading...

Nemoci