Celiakie

 

Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku, bílkoviny obsažené v obilovinách (pšenici, ječmenu, žitě a ovsu). U nemocných osob způsobuje lepek poškození sliznice střev a následné narušení schopnosti organismu vstřebávat životně důležité látky. Tato skutečnost způsobuje, že i když nemocný konzumuje potraviny obsahující adekvátní množství vitamínů a minerálních látek, nemusí se do těla dostat a často dochází k podvyživení organismu.

Mezi nejčastější příznaky patří průjmy, zvracení, chudokrevnost, otoky břicha, únava, deprese, bolesti kostí a kloubů. U dětských pacientů se onemocnění může projevit ztrátou chuti k jídlu, silnými bolestmi břicha, zpomalením růstu, zarudnutím kůže a její pálení, výskytem vředů v dutině ústní aj. Celiakie není v současnosti léčitelná, při dodržování bezlepkové diety a správné životosprávy lze ale její negativní důsledky minimalizovat.

Zásady k potlačení nepříznivých dopadů celiakie na lidský organismus

Dodržujte bezlepkovou dietu

  • Z jídelníčku vypusťte všechny druhy obilí s vysokým obsahem lepku (pšenice, ječmen, žito a oves).
  • Jako alternativu zařaďte do svého jídelníčku proso, kukuřici, pohanku, rýži, ryby, vejce, ovoce a zeleninu.

2.    Tělu je vhodné dodat potřebné látky také ve formě doplňků stravy s obsahem beta-karotenu, aminokyselin, přípravků s obsahem vitamínů (důraz na vitamín C, který podporuje imunitní systém), minerálních látek (důraz na vápník a hořčík). Onemocnění způsobuje špatné vstřebávání vitamínu B12, který je pro lidské tělo velmi důležitý, ten je nejvhodnější po konzultaci s lékařem aplikovat injekčně, popř. podjazykovou formou nebo v pastilkách.      

Celiakie je vážné onemocnění, které může mít pro lidské tělo velmi negativní dopad. Pokud trpíte uvedenými příznaky, vždy vyhledejte lékaře, který vám sestaví patřičnou dietu a nemoc tak dostanete pod kontrolu.

Loading...

Nemoci