Vitaminy jsou látky, které společně s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském těle mají funkci tzv. katalyzátorů biochemických reakcí.
Celkem rozeznáváme 13 základních vitaminů. Až na některé drobné výjimky si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit a musí je dostávat prostřednictvím stravy nebo umělým doplněním formou potravinových doplňků. Při nedostatku vitaminů dochází v organismu ke stavu, který označujeme jako hypovitaminóza, která může nastat také při některých onemocněních, kdy organismus není schopen vitaminy vstřebávat.
Velmi důležitý je přísun vitaminů v době, kdy se lidský
organismus vyvíjí. Jejich nedostatek se projevuje poruchami různých
funkcí organismu, které mohou vyústit až ve vážná onemocnění.
Naopak při nadbytečném příjmu některého vitaminu může dojít k jeho
předávkování, tento stav zpravidla odezní, pokud daný vitamin na
nějaký čas vysadíme z jídelníčku.
Rozdělení vitaminů
Vitaminy se podle jejich chemicko-fyzikálních vlastností rozdělují do dvou skupin, na lipofilní (rozpustné v tucích) a hydrofilní (rozpustné ve vodě). Mezi lipofilní vitaminy patří vitaminy A, D, E, K. Mezi hydrofilní vitaminy řadíme vitamin C a skupinu vitaminů B-komlexu (vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina pantothenová, kyselina listová a biotin).
Vitaminy rozpustné v tucích se ukládají v organismu a jejich zásoba
vydrží několik týdnů až měsíců, zatímco vitaminy rozpustné ve vodě,
se až na výjimku (vitamin B12), v organismu neukládají do zásoby,
jejich aktuální přebytek se vylučuje močí a musí být proto průběžně
doplňovány.