Vitamin E (tokoferol) patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Jedná se o jeden s nejdůležitějších antioxidantů, tedy látek, které chrání buňky před poškozením.
Vitamin E je pro lidský organismus důležitý, protože chrání buňky, tkáně a orgány před škodlivými látkami – volnými radikály, které jsou odpovědné za proces stárnutí a mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů.
Vitamin E díky antioxidativnímu působení může mít vliv na ochranu před oxidaxí LDL-lipoproteinů a tím i preventivní účinek na vznik aterosklerozy. Některé klinické studie ukázaly, že vitamin E, spolu s vitamínem C, může částečně snižuje riziko rozvoje demence. Mnoho studií také prokazuje vliv vitaminu E na udržování správného fungování imunitního systému ve vyšším věku.
Vitamin E je obsažen v rostlinných olejích, ořeších, semenech (slunečnice, sezamová semena) nebo pšenici, sóji a máku. Mnoho vitaminu E je také v naklíčených semenech.
Nedostatek vitaminu E bývá u lidí, kteří trpí poruchami vstřebávání tuků nebo onemocněním jater a u novorozenců, zejména předčasně narozených. Hlavními příznaky jeho nedostatku způsobují svalovou slabost, ztrátu svalové hmoty, poruchy vidění a nejistou chůzi.