Latinský název: Rosmarinus officinalis L. (syn. Rosmarinus angustifolius Mill.)
(čeleď Lamiaceae - Hluchavkovité)
Cizí názvy: ROMARIN (F), ROSMARIN (D), ROSEMARY (GB), ROSMARINO (I), ROZMARÍN (SK) ALECRIM (PT), ROZEMARIJN (NL)
Lidové názvy: rozmariján, rózmarja, rozmarýna, rozmarýnček, rozmarýnek, merdov, mořská rosa
Používaná část rostliny: List (Rosmarini folium), používá se i nať, hlavně jako koření v čerstvém stavu.
Doba sběru: červen – září
Sušení, sesychací poměr:
Sušíme co nejrychleji mírně rozvrstvený list nebo nať v sušárně (nebo jiné suché místnosti), aby si rozmarýn ponechal svěže zelenou barvu a typickou aromatickou vůni. V malém množství lze usušit i ve stínu, vždy za dostatečného proudění vzduchu. Při použití umělého tepla nesmí teplota překročit 35 °C, jinak by se ztrácela silice. Sesychací poměr je pro nať cca 3-4:1.
Oblasti pěstování:
Větší množství jsou produkována v jižní Francii, Itálii, Řecku, Španělsku, Portugalsku i Anglii, mimo středomoří pak nejvíce v Maroku, Kalifornii a Číně.
Rozmarýn obsahuje silici (1,2 – 2,5 % v listu, v nati méně) hlavně s obsahem monoterpenů (α- a β-pinenů, kamfenu, limonenu), dále cineolu (eukalyptolu), borneolu, kafru, bornylacetátu a verbenolu.
Důležité jsou fenolické diterpeny karnosol a karnosová kyselina jako antioxidanty rozmarýnu.
Vodorozpustné látky tvoří flavonoidní glykosidy flavonoidních aglykonů diosmetinu, diosminu, genkwaninu, 6-methoxygenkwaninu, luteolinu, 6-methoxyluteolinu, hispidulinu a apigeninu.
Významný je obsah kyseliny rozmarýnové, na kterou se standardizují ostatní hydroxyskořicové deriváty s celkovým obsahem 3%, hlavní fenolické kyseliny jsou kávová a chlorogenová.Triterpenické kyseliny jsou hl. ursolová, oleanolová, resp. betulinová kys. a triterpeny reprezentují betulin a amyrin.
Historie tradice použití:
Již v 16. století hovoří Mathiolli o účincích rozmarýnu v části svého herbáře „O Rozmarynu Kapitola“.
Použití:
Jeho extrakty jsou povoleným a uznávaným přírodním adiditivem pro konzervaci citlivých potravin, kde mají antioxidační kapacitu srovnatelnou se syntetickými antioxidanty butylhydroxyanisolem (BHA) a butylhydroxytoluenem (BHT).
Zevně pak jako pomocný prostředek pro povzbuzení krevního oběhu, kdy ulevuje unaveným a bolavým svalům.
Dávkování a příprava:
Vnitřně: 1 čajová lžička rozmarýnu (1-2g) se přelije ¼ l vroucí vody a nechá se 5 - 10 min. vyluhovat v přikryté nekovové nádobě, poté se scedí, nejlépe plastovým sítkem. Pije se obvykle 2 - 3x denně. Nálev se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
Extrakty (výtažky, výluhy, silice)
Extrakt v likérovém víně např. Malaga, Sherry atp, (poměr rozmarýnový list/víno 1:18-19), 10 až 20 ml 2-3 x denně při trávících obtížích.
Tekutý extrakt 1:1 45% ethanol se dávkuje 1,5-3 ml denně. Tinktura 1:5 70% ethanol 3-8,5 ml denně při chronické dyspepsii.
Suché práškové extrakty jako antioxidanty do potravin i doplňků stravy obsahují 10% až 30% (superkritický extr. CO2) karnosolu s karnosovou kyselinou. Tekuté extrakty na alkoholové bázi obsahují 5% až 7% karnosolu s karnosovou kyselinou dohromady. Jsou obvykle deodorizované, tj. s odstraněnou siličnou složkou a dávkují se podle typu potraviny v rozsahu 30-400 mg/kg.
Jako ochucovadla včetně silice se dávkují v rozmezí 200-2000 mg /kg do kořenících směsí a dresinků.
Destilovaná čirá silice je používána do alkoholických i nealkoholických nápojů, cukrovin, pečiva a dochucovacích směsí s max. dávkováním 0,003% (26.2 ppm).
V kosmetice se používá silice do toaletních vod a zejména do koupelových solí a pěnových lázní pro prokrvující a relaxační účinek.
Jsou popsány případy přecitlivělosti na rozmarýnové přípravky, proto alergickou reakci nelze u citlivých jedinců vyloučit.
Těhotenství a kojení:
Při dodržování doporučovaných dávek a způsobu použití mohou užívat i těhotné a kojící ženy, nejlépe pod lékařským dohledem.
Uchovávání:
Při teplotě do 25 °C, v dobře uzavřeném obalu, v temnu a suchu vydrží rozmarýnový list i extrakty nejméně 2 roky.