Latinský název: Origanum vulgare L.
Vnitrodruhově se rozlišují tyto poddruhy: Origanum vulgare subsp. glandulosum (Desf.) Ietsw., Origanum vulgare subsp. gracile (K.Koch) Ietsw.Origanum vulgare subsp. hirtum (Link) Ietsw., Origanum vulgare subsp. virens (Hoffmanns. & Link) Ietsw. a Origanum vulgare subsp. viridulum (Martrin-Donos) Nyman
Jako matečná rostlina se ve farmacii i potravinářství přípouští i Origanum dictamnus L., krétské oregano, původem z Kréty, případně i Origanum onites L., (turecké oregano), ovšem jako koření je u nás standardizováno pouze Origanum vulgare L.
Pozn.: je potřeba rozlišovat od Origanum majorana L. syn. Majorana hortensis Moench., což je majoránka, jinak se ve světě označují jako „oregano“ nejrůznější jiné kořeninové rostliny ja např. druh Lippia (mexické oregano), dále Coleus aromaticus Benth. nebo Thymus capitatus (L.) Hoffmanns et Link (syn. Coridothymus capitatus (L.) Rchb.f.), (španělské oregano),celkem asi 60 druhů./
čeleď Lamiaceae - Hluchavkovité
Cizí názvy: Dictame (F), Dostenkraut (D), Dittany , Wild marjoram (GB), Oregano (I), Pamajorán (SK) Orégão (PT), Majoraan (NL), Orégano (E), Diptam (S)
Lidové názvy: červená lebedka , dobrotice, dobruška, oregáno, oregánum, origáno, planá majoránka, pamajoránka, voněkras, zimní marjánka
Používaná část rostliny: Nať (Origani herba)
Doba sběru: červenec – srpen
Sušení, sesychací poměr:
Nať lze dobře usušit i v silnější vrstvě (cca 20 cm), vždy ve stínu, buď teplem přirozeným, nebo umělým.Při použití umělého tepla nesmí teplota překročit 35 °C, jinak by se ztrácela silice. Sesychací poměr je pro nať 4:1.
Oblasti pěstování:
Větší množství jsou produkována v Řecku/Krétě (Origanum dictamus L., Δικτάμνου πόα),Turecku (Origanum onites L.) a Španělsku (Thymus capitatus L.), mimo středomoří pak nejvíce na Kavkaze.
Obsahové látky:
Dobromyslová nať obsahuje 0,15–1,2% silice. Charakteristické složení silice závisí na specifické odrůdě/chemotypu rostliny a klimatické oblasti pěstování. Hlavní složkou je většinou karvakrol (tvoří až 67% silice u O.onites, např. v turecké lokalitě Izmir), společně s thymolem, dále pak γ−terpinen
(8–10%) a p-cymen (2,8–10%). Dalšími složkami jsou linalol, terpinen-4-ol , β-karyofylén, germakren D a sabinen,kafr, borneol a bornyl acetát, thymen, α-pinene, α-terpineol, thujan-4-ol, α-pinen, myrcen, α-terpinen, estragol, eugenol a (E)-β-ocimen. Flavonoidy jsou zastoupeny naringinem, luteolin-7-glukosidem, diosmetin-7- glukosidem a apigenin-7-glukosidem.
Ostatní složky zahrnují třísloviny, kys. rosmarinovou (cca 5%) a další fenolické kyseliny.
Historie tradice použití:
Již v 16. století hovoří Mathiolli o účincích dobromysli v části svého herbáře „O Dobrémysli Kapitola“ jako Dobrámysl domácý (Origanum vulgare).
Použití: Používá se pro zlepšení chuti k jídlu, při mírných poruchách trávení. Užívá se též jako kloktadlo a k inhalacím při bronchitidách. Zevně k omývání a jako koupel při revmatismu a špatném prokrvení.
Při laboratorních testech vykázal vodně-alkoholický extrakt (1:1) účinnost proti množství plísňových kmenů, jako Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Fusarium oxysporum, Penicillium digitatum, Rhizopus nigricans, Trichophyton mentagrophytes, a protikvasinkový účinek u kmenů Candida albicans a Saccharomyces pastorianus.
Uvádí se, že 10% vodný extrakt nati vykazoval protivirový účinek u Herpes simplex virus (HSV-2), Influenza virus A2 (Mannheim 57) a Vaccinia viru (neštovice).
Silice byla antibakteriálně účinná u Bacillus anthracis a má antioxidační účinky díky obsahu kys. rozmarinové.
V poslední době se ukazuje jistá antidiabetická účinnost vodných extraktů listů Origanum vulgare, kde je zřejmě efekt dán potenciací účinku insulinu.
Ve veterině urychlil preparát z dobromysli estrogenní interval prasnic pro rychlejší zabřeznutí.
Dávkování a příprava:
Vnitřně: 1 čajová lžička drcené dobromysli (3-7g) se přelije 150 ml vroucí vody a nechá se 15 - 20 min. vyluhovat v přikryté nekovové nádobě, poté se scedí, nejlépe plastovým sítkem. Pije se obvykle 3x denně před jídlem. Nálev se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
Extrakty (výtažky, výluhy, silice):
Vnitřně tinktura 1:5 70% ethanolem, 1 ml 3x denně při nachlazení a dyspepsii.
Dávkování extraktů dobromysli (O.vulgare) jako aditiva pro stabilizaci a zvýraznění chuti různých potravin:
Maso, drůbež a ryby: 400-600 mg/kg extraktu dobromysli.
Pečivo, obiloviny a zákusky: nejrůznější koncentrace v rozsahu 300 mg/kg of oregano extraktu u obalovaných arašídů až 1200 mg/kg u cereálních tyčinek.
Omáčky, pomazánky a emulse: do omáček typu barbeque, dresinků atd. v dávce 200 mg/kg, u cizrnových salátů (např. humus) a rajčatového kečupu 500 mg/kg.
Zevně pro horký kompresívní obklad a kloktadla20–30 g nati do 200 ml vroucí vody se nechá 15 - 20 min. vyluhovat v přikryté nekovové nádobě.
Zvláštní upozornění:
Jsou popsány vzácné případy přecitlivělosti na oreganové přípravky, proto alergickou reakci nelze u citlivých jedinců vyloučit.
Těhotenství a kojení:
Nelze doporučit použití silných koncentrovaných nálevů ani odvarů dobromysli u těhotných žen ani pod lékařským dohledem, protože mohou vyvolat děložní stahy. Rozšířené používání oregánových izolátů u jídel typu pizzy nedává žádné důkazy proti bezpečnosti u kojících žen, ale siličné látky přecházející do mléka mohou vyvolat u citlivých dětí alergické projevy.
Uchovávání:
Při teplotě do 25 °C, v dobře uzavřeném obalu, v temnu a suchu vydrží nať dobromysli i extrakty nejméně 2 roky.