Latinský název: Silybum marianum (L.) Gaert. (čeleď Asteraceae - Hvězdnicovité)
Cizí názvy: MILK THISTLE, ST. MARY'S THISTLE (GB), MARIENDISTEL (D) CHARDON MARIE (F) CARDO MARIANO, CARDOMARINO (I)
Lidové názvy: Bejlí Panny Marie, bodlák mariánský, bodlák pestrý, ostropestro, ostropes
Používaná část rostliny: plod (pozn. pro laika vypadá plod jako semínko, které se uvolní ze složnokvětého úboru bodláku)
Doba sběru: srpen - září
Sušení, sesychací poměr
Sklizeň probíhá mechanicky nebo ručně, před dozráním se odřežou úbory a nechají se dozrát na suchém vzdušném místě. Plody se vytřesou nebo vymlátí z úborů.
Sesychací poměr: neudává se vzhledem k tomu, že při sklizni jsou plody prakticky již vysušeny.
Oblasti pěstování
Větší množství jsou produkována v Argentině, Číně, Rakousku, Německu, Polsku, Bulharsku, Maďarsku i České republice.
Obsahové látky
Hlavní obsahovou látkou jsou tzv. flavonolignany , které tvoří komplex látek známý jako silymarin s obsahem 1,5-3,0 % v plodech. Silymarin je směsí flavonolignanů, obsahující silybin, silychristin, silydianin, silybinin a isosilybin.
Dále obsahují flavonoidy: taxifolin, kvercetin, apigenin, chrysoeriol, eriodictiol a naringenin.
Tuková složka plodů obsahuje 20 - 30 % nenasycených mastných kyselin - linolenovou, olejovou a palmitovou kyselinu.
Historie tradice použití
Již v 16. století hovoří Mathiolli o účincích rostliny „Kardus tento slove Cžesky Ostropes“ v části svého herbáře.
Použití
Ostropestřec je hojně používán při léčbě poškození jater včetně po nadměrném užívání alkoholu. Rovněž je vhodné ho užívat při chronickém zánětu (hepatitidě) nebo při jaterní degeneraci / ztvrdnutí (cirhóze).Výsledkem doplnění stravy touto bylinou je vzestup reparační aktivity a regenerativních schopností jater i u chronických alkoholiků. Pomáhá také při tzv. přetučnění jater (steatoze), chorobách žlučníku nebo při rekonvalescenci po žloutence.
Objevují se nové poznatky i o účinnosti na prostatu ve smyslu bránění zvratu neškodného zvětšení prostaty ve stáří (BHP) do patologických stavů indikovaných k operaci.
Dávkování a příprava nálevu
Vnitřně:
1 čajová lžička drcených plodů se povaří 5 minut v ¼ l vroucí
vody a vyluhuje se 10 minut v přikryté nádobě.
Jako doplněk stravy se pije 1 šálek denně. Nálev se připravuje vždy
čerstvý, bezprostředně před použitím.
Dávkování suchých extraktů standardizovaných na obsah silymarinu je rozmezí 70 - 250 mg na jednu aplikační formu, obvykle tobolku.
Tekuté extrakty se užívají mnohem méně s ohledem na jejich omezenou stabilitu.
Zvláštní upozornění pro použití
Ostropestřec má výjimečně nízkou toxicitu, a proto je možné ho bezpečně podávat v obvyklých dávkách dlouhodobě. Flavonolignany podléhají tzv. enterohepatálnímu krevnímu oběhu, tj. cirkulují několikrát mezi střevem a játry a zasahují tak několikrát jako antioxidanty na membránách buněk proti poškození jedy.
Těhotenství a kojení
Při dodržování doporučovaných dávek a způsobu použití mohou tuto bylinu užívat i těhotné ženy (kromě 1. trimestru gravidity, kdy je vhodné z opatrnosti nic nepodávat) a kojící ženy.
Uchovávání
Při teplotě do 25 °C, v dobře uzavřeném obalu, v temnu a suchu vydrží ostropestřec i extrakty nejméně 2 roky.