Latinský název:
Schisandra chinensis(Turcz.) Baill., a S. sphenantheraReid. et Wils
Čeleď: Schisandraceae (klanopražkovité)
Cizí názvy: Chinese magnolia vine,Lemonwood,Northern magnoliavine (GB, USA), Schisandra (I), Schisandre (F), Chinesischer Limonenbaum (D), limonnik kitajskij (RUS), Bai Wu Wei Zi = S. chinensis, Nan Wu Wei Zi = S. sphenanthera (CN)
Lidové názvy: čínský citroník, limoník, magnolka čínská, šisandra
Používaná část rostliny: plod (Schisandrae fructus)
[Pozn. plody S. chinensisse onačují jako „severní“ a plodya S. sphenanthera jako „jižní“]
Doba sběru: srpen–září, podle regionu
Sušení, sesychací poměr: Plod se suší na slunci nebo uměle při teplotě do 50 °C (pozor na připálení). Sesychací poměr je 3–4 : 1.
Oblasti pěstování a výskytu: Oba druhy jsou domácí v původních oblastech Ruska (Primorská a Chabarovská oblast),Kurilských ostrovech, Jižním Sachalinu, Severovýchodní Číny, Japonska a Korejského poloostrova. Pěstovány jsou v Číně (oblasti Gansu, Shaanxi, Henan, Hunan, Hubei a Sechuan) a Jižní Koreji.
Obsahové látky:
Plod Schisandra chinensis obsahuje asi 1–3 % silice (hlavní složky jsou citral, seskvikaren, β-2-bisabolen, α-ylangen, β-chamigren, α-chamigren a chamigrenal), dále v průměru 12 % kys.citronové, 10 % kys.jablečné, malé množství kys vinné, monosacharidy, pryskyřice, pektin, vitaminy A, C a E, fosfolipidy, steroly a třísloviny.
Semena S. chinensis obsahují průměrně 19 % lignanů (v případě S. sphenanthera asi 10%) jako hlavní účinné látky. Dosud bylo izolováno asi 40 takových lignanů z nezmýdelnitelného podílu oleje ze semen. Nejdůležitější jsou: schizandrin (= schizandrol A), schizandrin A (= deoxyschizandrin), schizandrin B (= gammaschizandrin), schizandrin C, schizandrol B, schisantherin D, schizandrer A, schizandrer B (= schisantherin), pseudo-γ-schizandrin, wuweizisu A (= schizandrin A), wuweizisu B, wuweizisu C, gomisiny A až R a jejich deriváty, wuweizi ester A (= gomisin C, schisantherin A, schizandrer A), wuweizi ester B (= gomisin B, schisantherin B, schizandrer B), wuweichun A (= schizandrin) a wuweichun B.
Historie tradice použití:
Tradice v použití klanoprašky čínské se v Číně datují od 6. století, kde byla známa jako důležitá léčivá rostlina se stimulačním účinkem, v 17. století se pak dostala do místního lékopisu jako celá rostlina (listy, plody, semena, dřevo i kůra), kde se nazývala „rostlina 5 chutí“: kyselá, hořká, sladká, slaná a pálivá.
Použití:
Vnitřně: plody mají „adaptogennní” účinky (tj. zvyšují tzv. nespecifickou odolnost) a snižují mikrosomání peroxidaci tuků v játrech, což se dá hodnotit jako tzv. antihepatotoxický účinek srovnatelný např. s účinky obsahových látek ostropestřece (silymarin).
Tyto účinky mají zejména výše popsané lignany semen, ale i ostatní obsahové látky přispívají v komplexu k „adaptogennímu” účinku, který se obecně popisuje jako snížená citlivost ke stresujícím účinkům, které by mohly rozladit homeostatické mechanismy organismu: (1) změny hladin oxidu dusnatého (NO), který reguluje reakci cév, (2) změny hladin kortizolu, který zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích a snižuje zánětlivou reakci, (3) regulace tzv. proteinů tepelného šoku jako ochrany bílkovin proti vysokým teplotám a (4) změny hladiny adenosintrifosátu (ATP), hlavního zdroje energie uvnitř buněk.
Dávkování :
Nepoužívá se čajového odvaru, ale konzumují se přímo sušené plody v celku nebo drcené v průměrných denních dávkách 1,5–6,0 g podle zátěže, ovšem není vhodné užívat na noc.
Extrakty (aplikační formy):
Tradiční čínská pasta se připraví z 250 g klanoprašky, které se smíchají s dostatečným množstvím medu a vody za tepla tak, aby vznikla pasta, která se dávkuje v množství 1–2 čaj. lžičky denně.
Tekuté extrakty se užívají pouze tradičních čínských kombinacích (TCM), jako jsou např. multikomponentní „shēng mài săn” kapky pro lepší dýchání.
Zvláštní upozornění pro použití:
Příznaky předávkování zahrnují neklid, nespavost nebo ztížené dýchání, a je tedy žádoucí dávkovat postupně a nepřekračovat doporučené dávky.
Těhotenství a kojení:
V souladu s principem předběžné opatrnosti by se nemělo používat plodů u těhotných kojícícíh žen, pokud by nebylo přímo lékařsky doporučeno.
Uchovávání: Při teplotě do 25 °C, v dobře uzavřeném skleněném obalu z tmavého skla, v temnu a suchu vydrží dobře usušený plod nejméně 2 roky.