Latinský název: Aesculus hippocastanum L.
Čeleď: Hippocastanaceae (Jírovcovité)
Cizí názvy: MARRONIER D'INDE (F), HORSE-CHESTNUT (GB), ROSSKASTANIE (D), IPPOCASTANO (I) PAGAŠTAN KONSKÝ (SK), CASTAÑO DE INDIAS (E) KASZTANOWIEC ZWYCAJNY (PL)
Lidové názvy: kaštan, maďál, jírovec obecný, kaštan bílý, kaštan koňský, Goethův dub
Používaná část rostliny: semeno (Semen hippocastani),
méně se používá kůra (Cortex hippocastani), hlavně ve
frankofonních zemích.
Doba sběru: hnědá semena zv. obecně kaštany se sbírají po uvolnění ze žloutnoucích tobolek v období podzimu.
Sušení: Suší se na volném vzduchu
v suchu, aby nezplesnivěla, pro průmyslové použití se někdy
před sušením namačkávají mezi válci a po prasknutí suší na pásových
sušárnách.
Oblasti pěstování a výskytu
Původní mají být oblasti výskytu v Jižní Evropě, odkud se rozšířil do většiny Evropy a USA, jako sbírkový strom v arboretech, parcích i některých smíšených lesních prostech, kde zplaňuje.
Surovina pochází prakticky pouze ze sběru, větší množství jsou produkována na Balkáně, v Turecku a dříve se též exportovala z bývalého Československa.
Obsahové látky
Směs triterpenických saponinů nazývaná aescin (escin), složená hlavně z acetylovaných glykosidů protoaecigeninu a barringtogenolu-C, hippoaesculin a jiných glykosidů (celkem asi 30 rozličných derivátů).Glykosid aesculin (7-hydroxykumarin-6-β-glykosid) je nejtoxičtější a dále jsou osaženy chinony, včetně plastochinonu; flavony, zejména 3,5-dihydroxy-3´,4´,7-trimethoxyflavon, myricetin- 3´,4´,7-trimethylether; steroly, hlavně stigmasterol, α-spinasterol a β-sitosterol; linolenová, palmitová, stearová a další mastné kyseliny.
Historie tradice použití
Matthioli uvádí jako kaštany (Castanea) pouze kaštanovník jedlý (Castanea sativa), který je odlišný vzhledem listů a mnohem ostnitějších tobolek a nesmí se zaměňovat s jírovcem a naopak. První záznam o terapeutickém použití je až z let 1896-1909 (de Vevey) a v následujících letech počátku 20. století zavedla širší externí použití extraktů v balneologii frankfurtská firma Engelhardt.
Zlepšuje patologicky zvýšenou propustnost krevních kapilár, čímž snižuje možnost vzniku otoků u chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin, pomáhá potlačovat zánětlivé změny varikosních cév dolních končetin, zlepšuje elastické vlastnoti cév (tonus) a pomáhá odstraňovat pocit těžkých nohou, mravenčení a noční křeče končetin.
Dávkování extraktů: pro dospělé se vnitřně užívá vodně-alkoholický standardizovaný extrakt s obsahem 50-150 mg triterpenických glykosidů přepočtených aescin, rozděleno do individuálních dávek během dne.
Historicky se používal tekutý extrakt z kaštanů (Extractum hippocastani fluidum, cca 1: 5) v dávce 15 kapek 2x denně pro úlevu při hemeroidech a 20-80 kapek jednorázově při silnějších průjmech
Extrakty (výtažky, výluhy)
Výtažek z kaštanů s obsahem saponinů se používá nižších dávkách (0,25-0,5%) v kosmetice do šamponů, pěnových lázní, sprchových gelů a jiných mycích přípravků. Také do krémů na tělo a ruce, do různých čistících přípravků a zubních past.
Externí použití: léčebné použití gelů k zevní aplikaci obykle pracuje s dávkou 2% aescinu v použitých extraktech pro symtomatokou úlevu chronické žilní nedostatečnosti, pohmožděninách a zátěžových sportovních výkonech.
U citlivých jedinců se mohou při zevní aplikaci vyskytnout reakce přecitlivělosti kůže jako pálení a zarudnutí. U vnitřního použití se může výjimečně objevit mírná žaludeční nevolnost, přičemž není vhodné užívat u dětí do 12 let věku.
Těhotenství a kojení
Vzhledem k nedostatku dat a principu předběžné opatrnosti není vhodné užívat vnitřně pro těhotné a kojící ženy, pokud by výslovně nedoporučil lékař.
Uchovávání
Při teplotě do 25°C, v dobře uzavřeném obalu, v temnu a suchu vydrží nedrcené semeno jírovce nejméně rok, sušené extrakty pak nejméně 2 roky.