Kobalt se vyskytuje ve všech živočišných tkáních a orgánech, především v játrech, ledvinách, kostech, štítné žláze a vaječnících. Kobalt je součástí vitaminu B12. Denní potřeba kobaltu je velmi malá a pohybuje se od 1 do 3 μg. Při dodržení zásad pestré stravy je dostatečný přísun zajištěn.
Kobalt je aktivátorem některých enzymů, je důležitý pro proces krvetvorby. Významný je tím, že dokáže optimálně využít jódu štítnou žlázou, při nízké hladině jódu v krvi. Jeho nedostatek v těle vede k poklesu příjmu potravy, hubnutí a k anémii. Vysoký příjem kobaltu se prakticky nevyskytuje. Při akutní intoxikaci dochází k poškození slinivky břišní.
Odkud čerpáme kobalt?
Přirozenými zdroji kobaltu je především maso a vnitřnosti, ale i potraviny rostlinného původu, hlavně pak luštěniny.