Niacin (kyselina nikotinová) je ve vodě rozpustný vitamin, jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. V pravém slova smyslu se nejedná o vitamin, neboť si jej lidský organizmus je schopen syntetizovat z aminokyseliny tryptofanu.
Další formou vitaminu B3 je nikotinamid, ve kterém je karboxylová skupina nahrazena skupinou karboxyamidovou.
Nedostatek v těle způsobuje nemoc zvanou pellagra. Ta se v našich zeměpisných šířkách již delší dobu nevyskytuje, ale v některých chudších afrických a asijských zemích se případy nakažení objevují poměrně často.
Hraje důležitou roli v energetickém metabolizmu, v metabolizmu tuků, aminokyselin, cukrů a steroidů.
Předběžné výsledky některých studií ukázaly, že zvýšená konzumace
vitaminu B3 (niacin), spolu s dalšími stopovými prvky, může snížit
riziko rakoviny úst a krku. Rovněž existují poznatky, že vitamin B3
(nikotinamid) může pomoci oddálit podávání inzulínů u pacientů
s cukrovkou.