Biotin

Biotin je znám také jako koenzym R nebo jako vitamin H. Existuje celkem osm forem biotinu, ale pouze jeden – D-biotin se vyskytuje přirozeně.

Biotin je pro lidský organismus nepostradatelný, protože je důležitý pro růstiStock_000013658353XSmall.jpg buněk, je potřebný pro syntézu mastných kyselin a katabolismus aminokyselin (stavební kameny bílkovin). Dostatečný přísun tohoto vitaminu je také prospěšný pro správné fungování nervového systému. 

Z nejbohatších zdrojů biotinu jsou kvasnice, játra a ledviny, vaječný žloutek, sojové boby, ořechy a obiloviny. Biotin se také vytváří střevní flórou.

Při dodržování vyvážené stravy je zpravidla zaručen adekvátní příjem biotinu. Jeho nedostatek se může vyskytnout u pacientů odkázaných na nitrožilní výživu, při závažných poruchách střeva, například syndrom krátkého střeva. Mezi hlavní příznaky nedostatku biotinu v těle je ztráta vlasů, suchá šupinatá kůže, popraskané koutky u úst, oteklý jazyk, suché oči, ztráta chuti k jídlu, únava, nespavost a deprese.