Horké letní počasí přímo vyzývá ke konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Dopřejte si pestrou nabídku sezonních potravin, které obsahují látky důležité pro naše tělo. Konzumace jejich dostatečného množství se projeví i na vašem zdraví.
Pestrá strava a především čerstvé ovoce a zelenina by měly být základem vašeho denního jídelníčku. Ovoce a zelenina obsahují velké množství důležitých látek, jako jsou vitaminy, minerály, vláknina a další. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto doporučuje konzumaci alespoň 400 g ovoce a zeleniny denně. Jednat by se však mělo o pestrou kombinaci, která našemu tělu poskytne dostatek potřebných látek, zejména tzv. fytonutrientů. Ty se podílejí na zpomalování stárnutí buněk a zároveň nás dokážou chránit například i proti onemocněním srdce.
„Fytonutrienty jsou charakteristické intenzivní barvou, aroma a chutí. Ve své podstatě se jedná o přírodní, přirozeně se vyskytující chemické složky, které jsou v zelenině a ovoci obsažené ve formě různých sloučenin,“vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, ředitel České asociace pro speciální potraviny. Fytonutrienty se přitom nacházejí přímo pod slupkou ovoce a zeleniny. Pokuste se tedy tyto potraviny konzumovat v jejich přirozené podobě, ideálně se slupkou, a pokud to je možné, tepelně nezpracované.
Studie z roku 2014 pro British Journal of
Nutrition prokázala spojitost konzumace čerstvého ovoce a zeleniny
s dostatečným množstvím fytonutrientů v lidském těle.
Dopřejte si tak nejen v létě jejich dostatek. Ovoce a zelenina
navíc obsahují mnoho dalších prospěšných látek, které vám
z dlouhodobého hlediska pomohou udržet si dobrý zdravotní
stav.
Zdroj: svet-potravin.cz