Pro zdravé žití > Nemoci a zajímavé články > Zajímavé články > Vitamin C zařaďte do jídelníčku dřív, než vás skolí nachlazení. Kde ho spolehlivě najdete

Vitamin C zařaďte do jídelníčku dřív, než vás skolí nachlazení. Kde ho spolehlivě najdete

Najdeme ho v ovoci a zelenině, podílí se na spoustě důležitých ptocesů v našem organismu a bez dlouho bychom bez něj nevydrželi. Ano, mluvíme o vitaminu C.

I když si většina z nás uvědomuje, jak moc jej naše tělo potřebuje, spousta lidí ho nekonzumuje dostatečné množství. Proč si příjem vitaminu C raději pohlídat?

Náš organismus potřebuje ke správnému fungování spoustu vitaminů, minerálů a dalších látek. Mezi ty nejdůležitější patří vitamin C. Jeho nedostatek se projevuje nepříjemnými příznaky od četnějšího výskytu modřin přes vyčerpanost po žaludeční problémy. S jeho pomocí naopak můžete předcházet celé řadě onemocnění nebo urychlit jejich léčbu.

Jaká je doporučená denní dávka

Vitamin C je pro funkci našeho organismu esenciální, nicméně člověk si tuto látku na rozdíl od většiny zvířat a rostlin sám syntetizovat nedokáže. Proto je potřeba ho přijímat prostřednictvím denní stravy. Díky biotechnologické výrobě vitaminu C můžeme naše tělo zásobit také jeho užíváním ve formě doplňků stravy.

„Vitamin C lidský organismus potřebuje zejména tehdy, je-li vystaven fyzickému stresu nebo virové infekci. Denní dávka pro zdravého dospělého člověka je cca 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s chřipkovými symptomy, sportovců či během pobytu v extremních klimatických podmínkách,“ říká MUDr. Vilím Šimánek, DrSc., a dodává: „Dostatečný příjem vitaminu C zajistíme nejen konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy.“

Vitamin C poprvé izoloval ve 20. letech 20. století maďarský biochemik a laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent-Györgyi, a to pod názvem kyselina hexuronická. Na konci 30. let minulého století pak sir Walter Norman Haworth z Birminghamské univerzity, držitel Nobelovy ceny za chemii, dokázal jako první určit chemickou strukturu vitaminu C a vyrobit ho syntetickou cestou.

Nejlepší zdroje céčka

Z rostlinných zdrojů je na vitamin C velmi bohatý rakytník či šípek, citrusové plody (limetka, citron, pomeranč, grapefruit), dále pak papája, cibuloviny, brokolice, papriky, černý rybíz, jahody, rajčata, květák, špenát, kiwi, brusinky nebo také brambory a kyselé zelí.

V případě, že je ve vašem jídelníčku nedostatek ovoce a zeleniny, můžete vitamin C získat užíváním doplňků stravy s jeho obsahem. Těch existuje na trhu celá řada. Před jejich pravidelným užíváním je však vždy vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem.

Umí toho spousty

• Přispívá k normální funkci imunitního systému
• Chrání buňky před oxidačním stresem
• Snižuje míru únavy a vyčerpání
• Regeneruje redukované formy vitaminu E (vitamin E chrání buněčnou membránu před poškozením kyslíkovými radikály)
• Zvyšuje vstřebávání železa

 

Zdroj: www.zenysro.cz