Pravidelné užívání multivitaminových doplňků stravy může snížit riziko vzniku infarktu myokardu u žen.
Vyplývá to ze studie publikované v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition v roce 2010, které se zúčastnilo téměř 34 000 švédských žen.
Výsledky studie poukázaly na skutečnost, že pravidelné užívání
multivitaminových přípravků může snížit riziko vzniku srdečních
onemocnění. Zúčastnilo se jí 33933 Švédek ve věku od 49 do 83 let.
93 % účastnic studie nemělo v minulosti žádné srdeční potíže. U
žen, které po dobu 5 let pravidelně užívaly multivitaminové
přípravky nebo tyto přípravky v kombinaci s jinými doplňky stravy,
bylo zjištěno, že u těch žen, které užívaly pouze multivitaminové
přípravky, se riziko srdečního infarktu snížilo o 41 % ve srovnání
s těmi, které vitaminy neužívaly (konkrétně vitaminy A, D, C, E,
thiamin, riboflavin, B6 a kyselinu listovou).
„Základem zdravého životního stylu je vyvážená strava bohatá na
vitaminy a minerály. V případě, že je z běžné stravy nejsme schopni
našemu tělu zajistit, je vhodné doplnit je prostřednictvím doplňků
stravy. Jejich výběr je potřeba nepodceňovat a případně se poradit
s lékárníkem nebo lékařem,“ říká MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.,
a dodává: „Vyvážený příjem vitaminů a minerálů může našemu tělu
pomoci v předcházení celé řadě onemocnění, popř. minimalizovat
jejich negativní průběh a urychlit léčbu.“
„Užívání doplňků stravy je rozšířené především ve vyspělých zemích,
kde lidé obecně více dbají o své zdraví a disponují větším objemem
finančních prostředků oproti obyvatelům rozvojových zemí. V západní
Evropě nebo ve Spojených státech pravidelně užívá nějaký doplněk
stravy více než 50 % dospělé populace, v České republice je
to cca 30 %,“ říká Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České
asociace pro speciální potraviny.
Zdroj: www.clubzena.cz