Na nedostatek hořčíku v těle si vzpomeneme až tehdy, když pocítíme napětí a křeče v lýtkách, buší nám srdce a neklidně spíme. Tento minerál je pro naše tělesné i duševní zdraví velmi důležitý.
Hořčík (magnezium) patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle.
Ovlivňuje více než tři sta enzymatických reakcí, bez kterých by
organismus nedokázal vytvářet energii nebo udržet správný rytmus
srdce. Hořčík je důležitý pro naše svaly, zlepšuje činnost nervové
soustavy, podílí se na správném přenosu nervových vzruchů a
podporuje paměť. Pomáhá předcházet únavě a vyčerpání, účastní se
procesu dělení buněk, posiluje kosti a zuby, udržuje rovnováhu
minerálů a elektrolytů v organismu a spolupodílí se na syntéze
bílkovin. Podporuje účinek inzulinu, u mužů přispívá ke správné
funkci prostaty, reguluje činnost štítné žlázy a podílí se na
udržení správné hladiny cholesterolu. „Hořčík přispívá v organismu
k mnoha činnostem, jež se promítají do našeho zdraví,“ dodává prof.
MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., z Ústavu lékařské chemie a
biochemie Univerzity Palackého v Olomouci. Nejvíce hořčíku v našem
organismu se nachází v kostech a zubech, v menší míře je přítomen
ve svalech, krvi a tkáních.
Příznaky nedostatku
Není-li náš organismus dostatečně zásoben hořčíkem, můžeme se cítit
podráždění, popudliví, nevrlí, bez nálady.
Můžeme mít problémy s koncentrací a také náš spánek nemusí stát za
mnoho. Když už usneme, zdají se nám divoké sny. Často se můžeme v
noci budit a být náchylní k depresím. Vstáváme unavení, jsme
zapomnětliví. Špatně zvládáme stres, často nás bolí hlava, buší nám
srdce. Škubou nám víčka, lámou se nehty, padají vlasy. Při větší
fyzické námaze se mohou objevit svalové křeče, můžeme trpět
závratěmi a mravenčením v končetinách, více se nám kazí zuby a
řídnou kosti.
Trpíme častým nutkáním na močení. „U těhotných žen se nedostatek
hořčíku může projevit předčasnými kontrakcemi,“ upozorňuje profesor
Vilím Šimánek. Podle studií trpí nedostatkem hořčíku každý třetí
Čech.
Kdy jej potřebujeme víc
Vyšší dodávku hořčíku bychom měli do organismu vpravit, když se
ocitáme ve stresu: podle vědeckých studií jej organismus v takové
situaci spotřebuje až dvacetkrát více! Hořčík je třeba doplnit při
zvýšené fyzické námaze, pokud trpíme srdečním onemocněním nebo
patříme mezi diabetiky, dáváme ve stravě přednost živočišným tukům
a bílkovinám, sladkým pokrmům, výrobkům z bílé mouky, polotovarům
či alkoholu nebo žijeme v silně znečištěném prostředí. Na extra
dávku hořčíku by měly myslet těhotné nebo kojící ženy. Hořčík
pomáhá zlepšit stav, když užíváme antibiotika, antikoncepční
pilulky či léky proti zácpě.
Kde najdeme tento minerál?
Z potravin obsahují hořčík například ananas, banány, bobulovité
ovoce, citrusy, jablka, hrušky a rovněž listová zelenina, celozrnné
potraviny, ořechy (především kešú) nebo luštěniny.
S hořčíkem může pomoci hořká čokoláda, bulgur, ovesné vločky,
sušené meruňky, některé ryby nebo rozinky a také minerální
voda.
„ Obsah hořčíku v potravinách se snižuje především kvůli
intenzivnímu zemědělství a nedostatku hořčíku v půdě, odkud si ho
berou rostliny (a dále p pak rostlinami krmená zvířata). Ta Také
vstřebatelnost není zdaleka stop stoprocentní, běžně se udává, že
vyu využít dokážeme jen kolem 30 % hořčíku obsaženého v
potravinách. V případě potřeby je proto dobré dodat hořčík ve formě
doplňku stravy,“ uzavírá profesor Šimánek.
Hořčík se v těle podílí na tvorbě sloučeniny adenosintrifosfátu
(ATP), klíčovém palivu při těžké fyzické práci nebo sportovním
výkonu. Bez hořčíku prostě ATP nevznikne – proto je nutné při
zvýšené fyzické zátěži dodat více tohoto minerálu. Hořčík se
nachází v mořské vodě a zemské kůře. Najdeme jej ve všech zelených
rostlinách, protože je součástí rostlinného chlorofylu. Ve formě
dolomitu se nachází v jižní Evropě, Brazílii, Jižní Austrálii i
Severní Americe. Ve formě magnezitu se těží především v rakouských
Alpách, na Slovensku, v Koreji a Číně.
Kolik hořčíku denně potřebujeme? • děti 4–8 let 130 mg • děti 9–13
let 240 mg • dospívající 14–18 let 360–410 mg • ženy 310 mg •
těhotné ženy 360 mg • muži 400 mg • senioři 420 mg
Minerál je dobré konzumovat s netučnými jídly: tuk váže hořčík ve
střevech, a tím brání jeho vstřebávání.
Zdroj: Moje Zdraví