Jídlo ovlivňuje naše zdraví z 30 až 40 %. Není tedy divu, že se stále více lidí zajímá o tzv. ortomolekulární medicínu. Ta využívá potraviny pro zvláštní lékařské účely, takzvané orthomoly. Snaží se jejich prostřednictvím dodávat tělu takové sestavy látek, které mu při určitých zdravotních potížích pomáhají.
S myšlenkou „léčivé stravy“ přišel už před mnoha roky slavný
biochemik Linus Carl Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny.
Byl přesvědčený o tom, že přesná kombinace určitých substancí,
které potraviny obsahují, může významně pomáhat při klasické léčbě
konkrétních chorob.
Dnes už víme, že podobné komplexy dokážou preventivně působit třeba
proti následkům soustavnému stresu, kouření a znečištěnému
prostředí. Stejně tak mohou být zajímavou součástí léčby některých
nemocí. Zmíněné doplňky přitom neobsahují žádné tajemné substance.
Jde o sloučeniny a látky, které jsou tělu vlastní nebo blízké:
vitamíny, minerály, omega-3 nenasycené mastné kyseliny,
karotenoidy, bioflavonoidy apod. Odborníci o nich někdy hovoří jako
o mikronutrientech. U každé choroby pomáhá jejich jiná
kombinace.
Kvalitní palivo v bitvě s rakovinou
Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky
Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, upozorňuje, že mohou být
užitečnou součástí podpůrné onkologické léčby. Zvlášť když pacient
nemá dostatek mikronutrientů.
Při drsné onkologické léčbě spousta lidí špatně jí. Ozařování i
chemoterapie představují navíc pro lidský organismus velkou zátěž.
Musí se zbavovat velkého množství toxických zplodin. Proto pro něj
bývá tak důležité kvalitní palivo, tedy správná výživa s dostatkem
všech důležitých substancí.
Naprogramované sebevraždy
Vědci objevují další vlastnosti zdánlivě obyčejných sloučenin.
Například vitamín D, E a K, stejně jako beta karoten, dokážou
donutit řadu rakovinových buněk k sebevraždě. Přesněji řečeno –
nastartovat jejich přirozené sebezničení, tedy buněčnou smrt.
Nejúčinnější se v tomto ohledu ukázala kombinace céčka a
éčka.
Odborníci na výživu je často označují jako antioxidanty. Rozumějí
tím látky, které neutralizují činnost volných kyslíkových radikálů.
Ty vznikají při biochemických pochodech v těle a můžeme je
přirovnat ke kouři vycházejícímu z výfuku auta. Problém s nimi
začíná být v okamžiku, když jich vzniká příliš mnoho. Obvykle
proto, že jsme vystaveni různým zátěžím: kouření, znečištěnému
ovzduší, smogu, UV záření, nedostatečnému přísunu kyslíku apod.
Čím nám hrozí agresívní radikály
Přemíra agresívních kyslíkových radikálů zvyšuje pravděpodobnost
řady zdravotních potíží:
Také zrychlují stárnutí organismu. Účinnou zbraní proti nim jsou
vitamíny C a E, ale rovněž karotenoidy, fenoly nebo další rostlinné
komplexy.
Polštář na drsnou onkologickou léčbu
Je však nutné si uvědomit: zmíněné látky nejsou lékem na rakovinu.
Fungují jako přirozené brzdy negativních procesů, jako hasicí
přístroje hrozících požárů i ochranné štíty před stoupajícím
rizikem. Jejich efekty bývají užitečné, ale limitované. Navíc je
obvykle potřebujeme v množství, které potraviny pokrýt nestačí.
Musíme je proto užívat ve formě speciálních produktů, přesněji
řečeno jako potraviny pro zvláštní lékařské účely.
Jak podpořit imunitu
Podle MUDr. Lenky Pennigrové, CSc., imunoložky a alergoložky z
Centra specializované lékařské péče Gymuno v Praze, hrají důležitou
roli při likvidaci volných radikálů také antioxidační enzymy. Náš
organismus si je průběžně vytváří. Potřebuje však k tomu dostatek
stopových prvků: selen, železo, měď nebo zinek.
Imunitní systém je složitý a náročný na velké množství vitamínů i
stopových prvků. Pokud mu chybějí, buňky imunitního systému se hůř
množí, což může narušit naši obranyschopnost.
Tyto látky získáváme hlavně ze zeleniny a ovoce. Problém je v tom,
že se k nám v určité části roku často dovážejí produkty předčasně
sklizené, aby dozrály cestou. Někdy je poškodí nevhodný způsob
dopravy, jindy zase skladování. U lidí se zvýšenou potřebou těchto
látek bývá proto někdy nutné, aby sáhli po doplňcích stravy.
Doktorka Pennigrová zároveň zmiňuje studii, při níž lékaři podávali
pacientům přípravek s vitamíny, minerály a mikronutrienty. A to v
takovém složení a množství, v jakém ho potřebuje náš imunitní
systém.
U lidí, které v zimě trápilo nachlazení, se za čtyři měsíce snížil
jeho výskyt o polovinu. Musíme však zdůraznit, že pozitivní efekty
zmíněných látek zlepšila také:tělesná aktivita, dostatek spánku a
zdravější způsob života.
Co pomůže při artróze
Většina lidí zná přípravky na artrózu, které se prodávají v
lékárnách. Při této nemoci dochází k poškozování chrupavky a
dalších měkkých tkání, které umožňují hladkou činnost kloubů.
Zmíněné přípravky obsahují různé koktejly látek podporujících
výživu a regeneraci těchto tkání (glukosaminu, chondroitin sulfátu,
kyseliny hyaluronové, hydrolyzátu kolagenu apod.).
Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., přednosta Ortopedické kliniky ve
Fakultní nemocnici v pražském Motole, upozorňuje na výzkumy vědců,
které ukázaly, že na počínající artrózu příznivě působí také
omega-3 nenasycené mastné kyseliny (zklidňují záněty kloubů),
stopové prvky (selen, zinek, měď) a zároveň antioxidanty (vitamín
A, C, E, betakaroten a bioflavonoidy z citrusových plodů).
Organismus potřebuje při této chorobě rovněž zvýšené množství
vápníku, podobně jako vitamínů D, B 6 a C (jsou důležité pro
metabolismus kostí). Vyžaduje ovšem značné dávky těchto látek. Z
běžné stravy je nezíská. Proto pomůže, když mu je dodáme ve formě
doplňků stravy.
Středomořská strava jako terapie
Nemoci srdce a cév se u Francouzů, Italů nebo u Španělů objevují
méně často než u lidí ze severněji položených zemí. Odborníci to
připisují zejména zvýšené konzumaci ryb, olivového oleje, ale také
středomořské stravy, ve které bývá více zastoupená zelenina spolu s
ovocem. Kromě vitamínů a minerálů obsahují takzvané fytofenoly. Ty
zvyšují pružnost cév, chrání srdce a příznivě působí na krevní
tlak.
Ale mají i další pozitivní vlastnosti. Například resveratrol, který
se získává z vinných hroznů, zlepšuje tekutost krve a brzdí
stárnutí srdce. Proantokyanidy ze semínek hroznů mají výrazné
antioxidační účinky, podobně jako polyfenoly z kakaových bobů.
Koenzym Q10 podporuje spolu s L-karnitinem činnost srdce tím, že mu
pomáhá získat víc energie. A tak bychom mohli dlouze pokračovat ve
výčtu dalších užitečných látek. Účinky spousty z nich vědci stále
intenzívně studují.
U nemocí srdce a cév však platí to samé co u ostatních chorob.
Mikronutrienty jsou pouze jedním z pozitivních kroků. Stejně
důležitou roli hraje zdravý životní styl: dostatek pohybu, správná
váha, schopnost kompenzovat stresy i psychické vypětí atd. Nicméně
správná výživa je hodně důležitá. Svědčí o tom fakta. Profesor
Petruželka uvedl například: „Až jedné třetině zhoubných nádorů
můžeme předejít správnou úpravou jídelníčku a stravovacích
zvyklostí.“
Zdroj: www.novinky.cz