23.3.2016
Zima se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci a přichází jaro. Příroda se probouzí, prodlužuje se doba slunečního svitu a hodnoty na teploměru venku stoupají. Podle České asociace pro speciální potraviny však změny neprobíhají jen v přírodě, ale i v našem těle a naším úkolem je tomuto procesu pomoci.
Zima se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci a přichází jaro.
Příroda se probouzí, prodlužuje se doba slunečního svitu a hodnoty
na teploměru venku stoupají. Podle České asociace pro speciální
potraviny však změny neprobíhají jen v přírodě, ale i v našem těle
a naším úkolem je tomuto procesu pomoci.
Biorytmy přírody, jako je střídání dne a noci, fází měsíce nebo
právě ročních období, nemůžeme ovlivnit, nicméně ony mají vliv na
nás, na naše tělo, zdraví a životní pohodu. Během zimy se náš
metabolismus zpomaluje a tělo si dělá zásoby, tuk je pro něj
hlavním zdrojem zahřívací energie a kromě toho jsme zatěžováni i
nejrůznějšími toxiny, které tělo otravují. S příchodem jara se
naopak metabolismus zrychluje a je potřeba tomu přizpůsobit své
jednání a hlavně stravu, která je nejmocnějším prostředkem, jímž
jsme s přírodou spojeni.
„Postupnou a pravidelnou detoxikací dosáhneme zlepšení našeho
zdravotního stavu a dokonce i odvrácení stárnutí. Obnoví se a zvýší
činnost orgánů, které se na čištění podílejí, tj. jater a ledvin, a
zlepší se i činnost mozku, který díky správné výživě dostává více
kyslíku. Dochází i ke zlepšení nálady a sexuální výkonnosti a
výsledkem je také odolnější psychika,“ říká Bohumil Hlavatý,
výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.
Základním principem jarní detoxikace je zbavit tělo všech toxinů
uložených v těle. Vznikají především v tlustém střevě a projeví se
únavou, poruchami zažívání, bolestmi hlavy a kloubů nebo potížemi s
pletí. Úprava stravy je tedy nezbytnou součástí jarní očisty. Na
rozdíl od zimy je potřeba snížit množství i frekvenci požívání
tuku, oleje a masa. Kvalitní minerály a vitaminy tělu dodáme
zařazením více zeleniny, především kulaté a naťové, a přidáváme i
obiloviny, např. rýži nebo ječmen. Na místě jsou i změny ve způsobu
přípravy pokrmů. Zatímco pečení a vaření pod tlakem je vhodné spíše
pro zimu, na jaře bychom měli zvýšit podíl syrové zeleniny a tím
stravu odlehčit a energii našeho těla přizpůsobit energii jara.
Orgánem, který je na jaře zatížen nejvíce, jsou játra, jež musí
zvládat veškerou očistu těla od zásob, které si vytvořilo za zimu.
Jejich fungování můžeme podpořit různými očistnými kúrami, jako je
např. vysazení tuku a všech živočišných potravin, omezení bílkovin
nebo rýžový půst.
Pokud nejsme schopni svému tělu poskytnout potřebné látky běžnou
stravou, můžeme si v dnešní době pomoci i účinnými doplňky stravy,
které jsou k dostání v lékárně. Prospět nám může především dodání
potřebné vlákniny a vitaminů, konkrétně tedy A, B, C, D.
Detoxikační potenciál a funkci jater podporuje např. ostropestřec
mariánský, česnek nebo chlorella, která navíc pomáhá zachovat
normální hladinu krevního cukru a cholesterolu a podporuje
metabolismus a správné zažívání. K odvodnění organismu a stimulaci
správného fungování močového ústrojí zase přispívá třeba lopuch
nebo smetanka lékařská.
Mohlo by vás také zajímat:
Dost bylo přejídání, pojďme si dát povánoční detox
Jarní detox těla i vaší domácnosti
Zdroj: www.zena-in.cz, 21. 3. 2016