Léto se většinou nese v duchu pohody a volna. Vše se zpomalí a my si daleko více dopřáváme. Dobré jídlo, grilovačky a alkohol jsou přirozenou součástí tohoto krásného ročního období. Jak pomoci žaludku v rekonvalescenci po dovolené a gastronomických radovánkách?
Léto bez pořádné grilovačky by snad ani nebylo léto. Ať už grilujeme tučné sýry, burgery, nebo třeba krkovičku, naše zažívání je vystaveno zatěžkávací zkoušce v podobě konzumační nálože, kterou s sebou toto menu přináší. Na stole máme nejrůznější omáčky a přílohy a většinou i něco dobrého na zapití, a pokud budeme příliš kombinovat, můžeme skončit s nepříjemnými bolestmi břicha nebo pořádným průjmem. Většinou se nejedná o nic vážného, z plného žaludku se vyspíme, průjem zažehnáme dietou...A můžeme začít nanovo. Po takovém období by si však žaludek zasloužil oddech a restart.
Důležité je dbát na dostatečný pitný režim. Aby bylo jasno, mojito ani káva nebo slazené nápoje do něj nespadají. Ideální je zařadit obyčejnou, nebo lépe minerální vodu, která doplní živiny a tělo nastartuje. Vhodné je také přidat si na talíř více čerstvé nebo dušené zeleniny. A místo zmrzliny si dejte sezonní ovoce.
Odlehčit a nechat oddechnout
Celkové odlehčení jídelníčku nás příjemně nabije energií a snáze se nám vykročí do sychravého podzimu.
„Vyvážená strava je základem zdraví. Samozřejmě, že jedna dvě grilovačky nám nenadělají v těle nevratnou paseku, ale je třeba myslet na to, že všeho s mírou. Neustálá a nekontrolovaná konzumace grilovaných pokrmů už by nám potíže způsobit mohla. Naše tělo má dobrou paměť a může nám to pak vrátit i s úroky. Proto je důležité dopřát svému zažívání i menší oddech,“ uvádí Bohumil Hlavatý, ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.
Pomohou probiotika
Správnou funkci zažívacího traktu můžeme podpořit i užíváním probiotik. Ta nám pomohou se zachováním mikrobiální rovnováhy ve střevech. Probiotika navíc přispívají k lepšímu trávení a regulují ukládání tuků v těle.
● Dodržujte při letních grilovačkách zlaté pravidlo »všeho s mírou«.
● Grilujte i vařte zdravě, dá se to: nahraďte majonézu jogurtovým dipem, upravujte lehčí a libová masa, jezte hodně zeleninových salátů a ke svačině ovoce.
● Pijte s rozumem. Pokud už konzumujete alkohol, určitě mějte po ruce i dostatek vody. Na jednu sklenku vína se doporučuje stejné množství vody
● Hodně pijte obyčejnou vodu.
● Omezte tučná, smažená a sladká jídla.
● Pokud to vydržíte, dejte si jednodenní půst.
● K rychlejšímu doplnění ztracených minerálů je dobré mít po ruce rehydratační roztok, který koupíte v lékárně.
● Pokud by potíže doprovázela horečka, malátnost nebo krev ve stolici, vyhledejte lékaře.
zdroj: www.blesk.cz