20.4.2017
Duben se zpravidla nese v duchu prosluněných dní (i když se ty poslední trochu vymykají), což je signálem příchodu jara. Příroda rozkvétá, dny jsou delší a venku se příjemně otepluje. Stejně se probouzí ze zimního spánku i lidský organismus a naším úkolem je mu v těchto procesech napomoci.
Po zimních měsících je naše tělo zpomalené. Dělalo si po celou dobu
zásoby, hlavním zdrojem energie je pro něj tuk a také je zatěžováno
škodlivými toxiny, kterých je potřeba se pro správné fungování
organismu zbavit. I když to možná nepociťujeme, střídání ročních
období a změny, které kolem nás v souvislosti s tím probíhají, na
něj mají silný vliv, a tak je s příchodem jara nutné změnit některé
„zimní“ návyky a jít mu vstříc nejen činnostmi, ale hlavně stravou.
Právě tou jsme totiž s přírodou neodmyslitelně spjati.
Detoxikace organismu je založena na očištění těla od toxinů. Těch
je v těle za celou zimu nashromážděno nespočet, především v tlustém
střevě, kde vznikají ty nejvíce škodlivé, projevující se únavou,
poruchami zažívání, bolestmi hlavy a kloubů či potížemi s pletí.
Prvním krokem k takové očistě je samozřejmě úprava stravy. Vzhledem
k zimním zásobám tuků je nutné jejich množství v přijímané stravě
snížit, s nimi omezit i oleje a maso. Žádoucí je v jídelníčku
naopak větší množství zeleniny a obilovin, jež dodají tělu kvalitní
minerály a vitaminy. Změna by měla proběhnout i ve způsobu přípravy
pokrmů – zimní pečení a vaření je vhodné obměnit zvýšením příjmu
syrové zeleniny, tím bude naše strava vhodně odlehčena a energie
těla se lépe přizpůsobí energii jara. Na jaře jsou nejvíce zatížena
játra, která musí provést očistu a zbavit se zásob ze zimy, takže
pro účinnější detoxikaci můžete pomoci jejich funkci, např. různými
očistnými kúrami – vysazením tuku a všech živočišných potravin,
vysazením kompletní bílkoviny, rýžovým půstem atd.
Postupná a pravidelná detoxikace zlepšuje zdravotní stav, má
pozitivní vliv dokonce i na stárnutí. Díky ní se zlepší také
činnost orgánů, které se na samotném čištění podílejí, tzn. jater a
ledvin. Blahodárné účinky ovlivní i mozek, do kterého se díky
správné výživě zvýší přísun kyslíku. Zlepšuje se i nálada, sexuální
výkonnost a obecně psychický stav.
V průběhu detoxikačního procesu můžeme tělu pomoci dodáním potřebné
vlákniny a vitaminů, konkrétně A, B, C a D. Také např. ostropestřec
mariánský, česnek nebo chlorela mají příznivé očistné účinky a
zlepšují funkci jater. K odvodnění organismu a stimulaci správného
fungování močového ústrojí zase pomáhá lopuch či smetanka
lékařská.
Zdroj: http://www.menhouse.eu/menhouse-clanek-2659-Lifestyle-Detoxikujte-svuj-organismus