EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) vydal na začátku dubna další část svých vědeckých stanovisek ke zdravotním tvrzením, která se týkají obecně příznivých účinků potravin nebo jejich složek.
V současnosti je ze strany EFSA posouzeno již 80 % tvrzení o vitaminech, minerálech a dalších nutričně významných látkách. K většině posuzovaných tvrzení se úřad vyjádřil negativně. Mezi obecně známá, ke kterým paradoxně vydal záporná stanoviska, jsou například ta, která setýkají pozitivních účinků olivového oleje nebo beta karotenu.
Začátkem dubna EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) vydal 4. balíček stanovisek ke zdravotním tvrzením podle článku 13.1., tedy tzv. funkčním tvrzením, která v současnosti na svých výrobcích používá většina výrobců potravin a doplňků stravy. Mezi negativně posouzenými jsou např. tvrzení týkající se olivového oleje a jeho příznivého vlivu na udržování normální hladiny cholesterolu, triglyceridů a glukózy v krvi nebo tvrzení pro betakaroten a lykopen ve vztahu k ochraně pokožky před negativními vlivy UV záření. Proces posuzování jednotlivých zdravotních tvrzení Evropským úřadem pro bezpečnost potravin je kritizován výrobci a v poslední době rovněž i odbornou vědeckou veřejností. Tato problematika vzbudila pozornost také u řady poslanců v Evropském parlamentu. Hlavním důvodem je současný přístup EFSA k posuzování zdravotních tvrzení, který není vhodný pro potraviny ale spíše pro léčiva.
Zdroj: www.spotrebitel.cz