S příchodem zimních měsíců nastává zvýšené riziko nachlazení či chřipky. Proto je potřeba našemu tělu dodávat větší množství vitamínů a minerálů, které příznivě ovlivní jeho fungování a pomohou zvýšit imunitu.
Ideálním způsobem, jak tělu potřebné látky dodat, je správná životospráva. V moderní době můžeme našemu organismu potřebné látky poskytnout také pomocí kvalitních potravinových doplňků.
Prevence před nachlazením spočívá
především v posilování obranyschopnosti organizmu a dodržování
zdravého životního stylu. Základem je otužování, pestrá zdravá
strava bohatá na ovoce a zeleninu, dostatek pohybu a v zimních
měsících také vhodná volba oblečení, abychom zabránili prochladnutí
organismu. Ne vždy jsme schopni ovšem všechny tyto zásady dodržet a
tělo vystavujeme nepříznivým vlivům, které imunitnímu systému
příliš nepřidají.
Díky moderním technologiím můžeme tělu dodat potřebné látky ve
formě potravinových doplňků, které jsou
schopny ve velké části zastoupit látky, jež jsou obsaženy ve
zdravých potravinách. Těch je v současnosti na českém trhu
nepřeberné množství a lze si tak vybrat ze široké nabídky, ne
všechny produkty jsou ovšem stejně kvalitní. Proto je třeba jejich
výběru věnovat větší pozornost. Případně jejich volbu konzultovat s
lékařem či lékárníkem a vyvarovat se koupi neznámých výrobků na
tržnicích nebo prostřednictvím nerenomovaných internetových
obchodů.
Největší podíl na funkci imunitního systému lidského organismu má
lymfatická tkáň tenkého a tlustého střeva. Funkcí imunitního
systému je obrana organismu před toxickými látkami, které se
dostávají do těla potravou či z prostředí, ve kterém žijeme.
Fyziologická funkce imunitního systému v trávicím ústrojí závisí
jednak na bakteriích žijících na povrchu střevní sliznice, tak také
na složení naší denní stravy.
Mezi látky, které pozitivně ovlivňují funkci imunitního systému,
patří stopové minerály (měď, zinek, selen), vitaminy (A, B komplex,
C, E, K) a některé další složky, které nazýváme nutraceutika. Jsou
to rostlinné antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, ve vodě
rozpustné nestravitelné oligosacharidy (tzv. prebiotika), ale také
některé bakterie označované jako probiotika. „Rozhodnutí jaký
doplněk stravy je vhodný pro náš organismus by mělo být uděláno po
rozmluvě s lékárníkem či ošetřujícím lékařem a mělo by vycházet ze
znalosti naší denní diety a zdravotního stavu,“ říká MUDr. RNDr.
Vilím Šimánek, DrSc. a dodává: „Podzim, s malým počtem slunečných
dnů, je roční období, kdy imunitní systém potřebuje cílenou
podporu.“
Některé doplňky stravy, které příznivě ovlivňují imunitní systém,
můžeme užívat celý rok bez omezení, patří mezi ně zejména
prebiotika a probiotika. S těmito
stimulátory střevního imunitního systému se člověk setkává denně ve
fermentovaných mléčných výrobcích. Také polynenasycené
mastné kyseliny jsou každodenní součástí naší stravy.
Pro ně však platí, že by měl být určitý poměr mezi omega-6 a
omega-3 polynenasycenými kyselinami. V našich zeměpisných
podmínkách není tento poměr dobrý a doporučuje se jej upravovat
doplňky stravy, které obsahují omega-3 kyseliny
(rostlinné a rybí oleje).
(Zdroj:www.klinikazdravi.cz)