Zdravotní problémy související s klouby již dávno nepostihují pouze zástupce starší generace. Onemocnění, tzv. osteoartróza, způsobuje problémy nejen seniorům, ale také lidem v produktivním věku a sportovcům.
Z ročních období jsou pro poškození kloubů rizikové převážně zimní měsíce, kdy jsme vystaveni zvýšenému riziku pádu na zledovatělých chodnících nebo nehodám při zimních sportech.
Zánět kloubů je onemocnění, které znepříjemňuje svou bolestivostí
život jak starší generaci, tak i lidem v produktivním věku. Vrozená
dispozice se na jeho vzniku pravděpodobně podílí asi u necelé
poloviny pacientů. Významnými rizikovými faktory pro chronický
zánět kloubů jsou: tělesná hmotnost, toxické látky v životním
prostředí a mechanické zatěžování kloubů ať již intenzivním sportem
nebo jinou fyzickou aktivitou. Pro mladou generaci je mimo dědičné
dispozice největším rizikovým faktorem nepřiměřená tělesná hmotnost
(obezita). Pozitivně může působit složení stravy a její obohacení
některými mikronutraceutiky.
„V našem organismu je rizikem pro vznik artrózy nadměrná tvorba reaktivních forem kyslíku. To potvrdily četné klinické studie, ve kterých diagnostickým markerem zánětu kloubů byla nízká aktivita enzymu superoxiddismutázy. Kyslíkové radikály se přímo podílí na poškození kloubní chrupavky, resp. chondrocytů. Přes všechny tyto poznatky zůstávají některé příčiny vzniku osteoartrózy stále nejasné,“ říká MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. a dodává: „Pokud chceme kloubním onemocněním účinně předcházet, pak je nutné zachovávat zdravý životní styl, kterému uzpůsobíme svou stravu, ale i fyzickou námahu.“
Buďte opatrní při zimních sportech a myslete na prevenci
Zvýšená fyzická námaha vede vždy k vyšší tvorbě reaktivních forem
kyslíku, což se týká zejména těch, kteří provozují aktivně některý
druh sportu. Zvláště výrazný vliv poškození organismu intenzivním
sportem je u těch druhů aktivit, kde jsou současně namáhány velké
klouby. Pro prevenci osteoartritidy lze doporučit zvýšený přísun
vitamínů, které mají antioxidační účinek (vitamín C, beta-karoten,
vitamin E) nebo rostlinných antioxidantů (např.
kvercetin).
Další prevencí je zvýšený příjem některých pojivových bílkovin (kolagen, elastin), mukopolysacharidů (chondroitin) nebo jednotlivých cukerných komponent (glukosamin) a to zejména v kombinaci s nutraceutiky s protizánětlivým účinkem. Jsou to především omega-3 polynenasycené mastné kyseliny eikosanová a dokosahexaenová a metylsulfonylmetan. „Všechny tyto látky lze získat ve správně zvoleném složení denní stravy jako např. ovoce bohaté na barevné pigmenty (borůvka, brusinka, malina), rybí produkty, živočišné bílkoviny nebo i česnek. U zvýšené fyzické aktivity pak obohacením diety vhodně vybranými doplňky stravy,“ dodává MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.
Přehled účinných látek obsažených v kvalitních kloubních
preparátech:
• Glukosamin sulfát – základní látka pro tvorbu šlach, vaziva,
chrupavek atd.
• Chondroitin sulfát – složka zabezpečující elasticitu a
dlouhodobou funkčnost chrupavky
• MSM (metylsulfonylmetan) - má analgetické a antiflogistické
účinky, působí tedy proti bolesti a zánětu
• Esterifikované mastné kyseliny (Celadrin TM) - podporuje zdraví a
pohyblivost kloubů, potlačuje zánět
• Aminokyseliny – mají pozitivní vliv na kvalitu kloubů, kostí a
chrupavek
• Vápník a hořčík – účinně zabraňují řídnutí kostí
(Zdroj: www.clubzena.cz)